БИБЛИОТЕКА «ХРИСТО БОТЕВ» гр. КИШИНЕВ, МОЛДОВА

БИБЛИОТЕКА «ХРИСТО БОТЕВ»  гр. КИШИНЕВ, МОЛДОВА
13.02.2013 / 12:39

БИБЛИОТЕКА «ХРИСТО БОТЕВ» гр. КИШИНЕВ МОЛДОВА

Библиотека «Христо Ботев» за пръв път се отвори на 3 март 1992 година. Тази, 2012 година библиотеката навърши 20 години. 3 Март е национален празник на България - Ден на освобождението от османското иго. Така празнуването на Рождения ден на Българската библиотеката «Христо Ботев» в гр. Кишинев съвпада с националния празник на България и българите, което се празнува широко и в библиотеката.

Книжният фонд на библиотеката започва да се формира още преди да приемем първите читатели на българската литература. Най-съществена поддръжка в това дело ни оказаха библиотеките на град София, преди всичко – библиотеката «Кирил и Методий», другите градски библиотеки и обикновени граждани. За това всичко ние винаги изразяваме голяма признателност.

Книжният фонд в библиотеката «Христо Ботев» се формира от литература на три езика – български, румънски и руски.

Гордостта на книжния фонд е уникалното събрание на литературните творби на бесарабските български автори, които представляват етническите българи, присъстващи на тази земя около 200 години. В тази колекция има проза, поезия, трудове по икономика, история, етнография. По сформиралата се традиция в библиотеката се провежда презентация на всяка нова издадена книга, написана от българи или свързана с българската тематика.

Съвместно с обществените организации на бесарабските българи, библиотеката провежда етнографски празници, посветени на културата и народните традиции на българите. Традиционно всяка година в библиотеката се празнува Коледа, Бабин ден и други православни и народни празници, в които вземат участие и фолклорни колективи, преди всичко ансамбъл на народната българска песен «Въгленче».

В библиотеката се провеждат чествания и юбилеи на бележити бесарабски българи, които имат голям принос за съхраняването и развитието на българската култура в Молдова.

 

Библиотеката има свой блог http://bibliobotev.wordpress.com/ , на който ние преставяме информацията за нашата дейност.

Директор на библиотеката А. Стратиева

http://bibliobotev.wordpress.com/
 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев