Сливен - Център на бесарабско-таврийската диаспора

община - лого
26.02.2013 / 08:15

Предложение № 48 / 30.01.2013г.

Българите, които живеят на територията на Южна Молдова и Южна Украйна, са исторчески свързани с Югоизточния планов регион на страната ни– предците им са преселници предимно от Сливен, Ямбол, Нова Загора, Твърдица, Стара Загора и Бургас, както и селата около тях. Запазили са и до днес имената на родните си села в новите поселения. Всички те са с българско самосъзнание, много от тях имат българско гражданство, или са кандидати за такова.

Нашата културно-историческа мисия е да възстановим и развием връзките между наследниците на тези българи от Бесарабия, Таврия и нашия регион и България и извършеното вече в тази посока не е малко:

- Общинският съвет в Сливен вече взе решения и установи договорни отношения на Сливен с Тараклия (Молдова) и Мелитопол (Украйна)– градове и региони с население, голяма част от което се е самоопределило като българи.

- През месец август 2012 година в Сливен официално бе учреден Обществен съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора.

- Разработена е концепция за местно социално - икономическо развитие на Югоизточен икономически планов регион, която включва: идентифициране на бесарабско- таврийските българи, живеещи на територията на област Сливен; подготовка на съвместни европейски и национални проекти; сключване на договори между Мелитополския педагогически университет „Богдан Хмелницки“ и Технически университет Сливен, между отделни научни звена; обмен на кадри, съвместни дейности между културни институти и училища; реализиране идеи за трудова борса, транспортен коридор и др.

- Общественият съвет в Сливен вече направи постъпки за включване на този модел на сътрудничество в бъдещата „Стратегия на Президента на Република България за развитие на българската диаспора”.

 

Основната цел, която си поставяме е Национален културно - информационен център на бесарабско- таврийските българи да се създаде в Сливен, и точно Сливен да се утвърди като център за провеждане на инициативи, свързани с евроинтеграционните процеси, създаването на условия за участие в проекти, общински и национални програми, стратегически партньорства в национален мащаб.

Кмет на община – Сливен

Прикачени файлове към новината

http://www.obs.sliven.bg/
 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев