ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Театър "Смешен петък"
09.04.2013 / 08:16

 

До: Ръководството, творческия колектив

на театър „Смешен петък“ и неговия

режисьор г-н Иван Боримечков

гр. Тараклия, Република Молдова

 

Скъпи приятели,

Общественият съвет за сътрудничество с бесарабско- таврийската диаспора- център Сливен, Република България, Ви поздравява горещо с „Добре дошли“ на сливенска земя, поздравяваме Ви със 135-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство, третото десетилетие на „Смешен петък“ и с 200- годишнината на град Тараклия!

Всяка страничка от историята Ви носи белезите на българското Възраждане, каквито са и целите на творческия Ви екип и на неговия режисьор- писателя, журналиста, режисьора- актьор Иван Боримечков- бащата на народния театър в Тараклия.

Ако разгърнем страниците на театралната Ви история, ще чуем гласовете на първите актьори от комедията „Доклад с карфичка“, ще видим сълзите на радост от чудото на сътворението. Като на кинолента ще преминат спектаклите: „Бай Никола“, „Мързеливата булка“, „Женско царство“, Философия на един шоп“, „Комшийки“, „Грехът“, „Когато гръм удари“, „Службогонци“, „Милионерът“, „Магазинче на дребно“, „Харем“, „Прозорецът“, „Анатомия на паяжината“, „Обич без пари“, „Чудо за приказ“, „На сънищата не вярвай“ и др., които разказват за всеотдайно и безрезервно отдавали сърце, ум и воля за просвещение, книжнина, театрално дело и културен подем на Тараклия именити актьори, режисьори, спомоществователи, благодетели, някои от които като покойния Петко Апостолов са от нашия град- Сливен.

Унаследили огъня на предците, родовата кръв и белезите на българския дух, Вие, приятели, доразвивате, основоположеното от първите, създателите на читалищната дейност, за да оставите трайни следи в народната памет. Вместо гранитни паметници, с дела и мисъл, чертаете пътища за следовниците си, за да бъдат достойни последователи на българския род и земя. Вашият ентусиазъм да съхранявате българщината, вашият идеализъм да бъдете мисионери и служители на родовия дълг е завладяващ. Днес Ви поднасяме нашия поздрав за това, за новата Ви творческа изява- „Професорът“. Поднасяме Ви дълбокия си поклон пред таланта, стоицизма, вярата и дързостта Ви за превръщането на Тараклия в център на българската духовност, а „Смешен петък“ в огнище на просвещение чрез силата на театралното изкуство. Валентин Дмитриев, Виктория Войтович, Дора Некит, Виталий Иванов, Надежда Чебан, Максим Кара, Олесия Киосе, Георги Попов, Марина Константинова, Артьом Артьомин и Татяна Дериволкова, господин Боримечков- благодарим Ви!

Нека гори родолюбивият пламък на българщината и в следващите векове в Тараклия, за да възпламенява патриотизма в душите на нашите братя българи в Молдова.

Днес, когато сте тук, сред нас, от името на Обществения съвет, изразявам възторга си от Вашия талант и убеждението си, че заедно сме призвани да осъществим културно- историческа мисия- да възстановим и развием връзките между наследниците на българите от Бесарабия и България, между Сливен и Тараклия. Нека заедно извървим пътя на приятелството, взаимоподкрепата в името на това да пребъде словото българско, традициите и българската култура.

 

С уважение:

Соня Келеведжиева-

Председател на Обществения съвет

за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора- център Сливен

Още снимки от новината

Поздравителен адрес от Обществения съвет за БТД

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев