ПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В УКРАЙНА

Гробът на Кубрат
11.04.2013 / 00:39

ПРИЗИВ

към

ВСИЧКИ РОДОЛЮБИВИ БЪЛГАРИ

 

Скъпи сънародници,

В течение на своята работа в Украйна имах възможността да се убедя, че на територията на тази страна има множество паметни места, източници, знаци и предмети, свързани с историята на България и българския народ от хилядолетия насам.

Българските исторически паметници в Украйна не са просто «научни артефакти», а ясни и ярки исторически следи, оставени тук от нашите предци. Един от най- изразителните примери за това е изключително важният за нас, българите, исторически паметник при полтавското село Мала Перешчепина - гробът на последния владетел на Стара Велика България Кан Кубрат!

Този паметник има огромно духовно и непреходно значение за българския род, но в същото време е важен и поради това, че наред с множеството ценни царствени предмети, съдържа и голямо златно съкровище - най-голямото, открито досега на огромната територия на бившия СССР. Сега този и много други паметници, оставили ярка българска следа по тези земи, вече влизат в наследството на други народи - украинци, руснаци... Тези народи също уважават и почитат делата на някогашните велики български владетели.

Но само ние, съвременните българи, сме преките наследници и потомци на техния род и дух. Затова, само и единствено ние, носим дълга и отговорността за съхраняването на паметта на нашите деди.

Обръщам се към всички родолюбиви българи с призив да засвидетелстваме своето преклонение и отговорност пред делата на великия български владетел Кан Кубрат, като подкрепим, всеки според своите сили и възможности, усилията на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат» http://www.kubrat.in.ua за изграждането на Мемориалния комплекс «Кан Кубрат» на територията на украинското село Мала Перешчепина, Полтавска област.

Давайки своя принос за издигането на Мемориалния комплекс - достоен знак на почит към паметта на един от най-великите наши родоначалници Кан Кубрат, всеки от нас ще има възможността да изпълни поне от част своя изконен личен дълг към Род и Родина, към България!

 

Киев, 20 февруари 2013 г.

 

ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК

НА РЕПУПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В УКРАЙНА

КРАСИМИР МИНЧЕВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев