200 години ТАРАКЛИЯ: СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ В МОЛДОВСКА БЕСАРАБИЯ ОТПРАЗНУВА 200-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ!!!

200 години Тараклия
15.05.2013 / 21:47

На 6-ти май 2013 года, в деня на големия християнски празник Свети Георги Победоносец, жителите на град Тараклия - столицата на българите в Молдовска Бесарабия отбелязаха 200-годишния юбилей на своя град – един от главните районни центрове на Молдова, културен и административен център на българския юг на страната.

Поселението Тараклия, което е било съдено да стане град, е основано в началото на XIX век от български преселници, установили се в Южна Молдова след Руско-турската война 1806-1812 г. По това време историците описват тараклийците като трудолюбиви хора, създали в движение големи скотовъдни стопанства, засадили нови зеленчукови градини, развивили винопроизводството и дори производство на шяек. Бъдещият град се разрастнал бързо – в началото тук живеели по-малко от 1000 човека, в средата на 19-ти век – повече от 2000, а в края на века – вече 14-15 хиляди човека.

Преобладаващо мнозинство от населението винаги са били българите, които напълно мирно съжителствали с другите народи – молдовани, украинци, гагаузи, руснаци.

Вече в началото на XX век Тараклия се превърнал в център от регионално значение. Именно през Тараклия преминала новостроящата се железопътна линия, появили се училища, болници, телеграф. Известност получили и личности родени тук. Изявеният български военачалник Олимпий Панов, например, е в това число.

Статут на районен център град Тараклия получил през 1940 година, след кратковременното възстановяване в Молдова на съветската власт. След началото на фашистката окупация статута е премахнат и е направен опит българската самобитност на жителите да бъде унищожена. По-късно тараклийци многократно са доказвали своята готовност да отстояват своята култура, история, традиции. Например през 1999 година, град Тараклия, който дясно-центристката управляваща коалиция се опитала да понижи да статут на обикновен град, но е останал административен център тъй като официално Кишинев не посмял да се противопостави на мнението на жителите на града и района, изразено на референдум.

Днешния Тараклия е град с голямо културно значение и винаги се е разглеждал като като символ на дружбата между Молдова и България. От 2004-та година тук действа Държавен университет, носещ името на Григорий Цамблак – българин, писател, богослов, философ, изследовател, митрополит Киевски и Молдо-влахийски. Продължават, независимо от и даже въпреки централната власт, да действат училища с изучаване на български език и култура. В най-близко време Тараклия може да стане център на район с особен правен статут. Във всеки случай, за това настояват местните и районните избраници.

Искрени поздравления за жителите на Тараклия по повод двеста годишнината на техния град с пожелания за просперитет и благоденствие!

Снимки: Димитър Боримечков

По материали на „Пульс”!

 

Още снимки от новината

Служебният премиер Юрий Лянке
Кметът Сергей Филипов
Председателят на района Александър Гарановски
200 години Тараклия
200 години Тараклия

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев