Старият бряст в надпревара за Европейско дърво на 2014!

Старият бряст 1
01.02.2014 / 21:26

Приятели от цяла България, приятели на Сливен и България от Молдова и Украйна, подкрепете ни и гласувайте за Стария бряст- един от символите на града под небето на Сините камъни, за да бъде Европейското дърво за 2014!

Той, Брястът сливенски, помни и разказва всеки ден историята на дедите ни, историята българска! Всеки ден "шуми и препраща" в сърцата ни песни хайдушки, песни за родовия български свят, песни на български майки- песни за памет и бъдеще!

Старият бряст е „полски бряст“, природен феномен, чийто възраст е над 1000 години. Той е остатък от Великата Българска гора /Магна силва Булгарика/, която се простирала от Родопите до Черно море. Старият бряст е свързан и с историята на Сливен, особено от времето на турското владичество. „Известно е това дърво, то е един от символите на града. Лобно място и светиня, паметник на бунтовната непреклонност на сливенци, Старият бряст е в същото време трогателен, държелив представител на вече чезнещ вид. Не се знае дали точно тук поробителят преди векове е бесил дедите – юнаци, но хората от града обичат този препатил мъдрец и го поддържат.” (Дамян Дамянов)

Да му се поклоним! И да го направим Европейско дърво за 2014 година! Гласувайте! Разчитаме да подкрепите побратимения Сливен и неговия символ в електронния конкурс на адрес: http://www.treeoftheyear.org/

 

На български език:

http://www.treeoftheyear.org/index/vote/?act=form&tree_id=15&lang=bg&iframe=1

 

На английски език:

http://www.treeoftheyear.org/index/vote/?act=form&tree_id=15&lang=en&iframe=1

 

Соня Келеведжиева-

Председател на Обществения съвет за сътрудничество с

бесарабско- таврийската диаспора- Сливен

Още снимки от новината

Старият бряст 2
Старият бряст 3
Старият бряст 4
конкурс

 

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев