ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

БТД
28.10.2014 / 22:31

Уважаеми сънародници от Молдова и Украйна!

 

Общественият съвет за сътрудничество с бесарабско- таврийската диаспора- център Сливен, Република България, Ви честити 29 октомври-Деня на бесарабските българи!

 

Скъпи сестри и братя,

 

Преди два века съдбата Ви е отредила да напуснете пределите на земята кърмилница, семейните огнища, за да дирите спасителен бряг от ярема на робството. Днес имате втора родина в степите на Бесарабия, в Таврия, но не сте прекъснали пъпната си връв със святата майчица България, защото сте закърмени с нейната велика горест, с нейните копнежи за бъдеще.

 

Вие, приятели, носите светлия порив към добруване на нашите прадеди, мечтите им за достоен живот, надеждите им да бъде съхранен родовият космос. Във вените Ви пулсира кръвта им- непокорната, в сърцата Ви- горещ патриотизъм. Вие сте частица от онези, калени в битките родолюбци, които носят с гордост името българи. Унаследили огъня им и родовите белези, палите умовете с Вашия идеализъм. Всичко това извиква нашата братска възхита. Поднасяме дълбокия си поклон пред стоицизма и дързостта Ви да съхранявате и да градите на чужда земя своя български свят- свои градове и села, свои училища, свои храмове.Поклон пред желанието да възпитавате децата си в ценностите български. Вие, братя и сестри, Вашите родове, сте дали на майката Родина стотици чеда пред жертвения й олтар- това ни респектира. А сред потомците Ви откриваме личности, пред които скланяме глава- Александър Малинов и Димитър Греков, генералите Данаил Николаев и Георги Агура, първият ректор на Софийския университет Александър Теодоров- Балан, Михаил Греков, Олимпий Панов и др. И след 200 години живот в новата Ви родина успявате да запазите българското самосъзнание, а това е пример, достоен за подражание. Нека гори родолюбивият пламък на българщината и в следващите векове в сърцата, за да възпламенявате умовете на тези, които идват след Вас.

 

От името на Обществения съвет за сътрудничество с БТД изразявам убеждението, че заедно сме призвани да осъществим културно- историческа мисия- да възстановяваме, да развиваме връзките между наследниците на българите от Бесарабия, Таврия и България. Вярвам, че заедно можем много, че заедно в идните години ще извървим пътя на приятелство, сътрудничество, взаимоподкрепа в името на това да пребъде всичко българско- език, традиции, културата, защото обичаме майка България и помним стиховете на поета:„Не съм те никога избирал на земята./Родих се просто в теб на юнски ден във зноя./Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя./И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта бранна сила,/а зарад туй, че съм безсилен да забравя за ослепените бойци на Самуила./Да търси, който ще, във теб сполука бърза /и почести, и власт със страст една и съща, /страданието мен по-силно с теб ме свързва/и нашата любов в една съдба превръща.“

 

С уважение:

 

Соня Келеведжиева-

Председател на Обществения съвет

за сътрудничество с БТД- център Сливен

 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев