Обществен съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора с център Сливен

снимка 1
13.08.2012 / 20:30

Соня Келеведжиева беше избрана за председател на новоучредения Обществен съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора, който се събра за първи път тази седмица. Неин заместник ще бъде общинският съветник Иван Иванов, а цялостната дейност на съвета ще бъде под патронажа на кмета на община Сливен инж. Кольо Милев.

В Обществения съвет участват още представители от община Сливен, Общинския съвет – Сливен, Търговско-промишлената палата, Института за регионални изследвания и анализи, Регионалния исторически музей, Професионална гимназия по икономика „ Проф. д-р Димитър Табаков” и други.

Идеята за учредяването му възникна след подписаните наскоро договори за сътрудничество с градовете Тараклия, Молдова и Мелитопол, Украйна като целта му ще бъде подпомагане на сътрудничеството в бизнеса, селското стопанство, университетите и училищата, културно-историческите и други отношения между градовете.

„Първият договор, който се подписа, когато бяхме на посещение в Украйна беше между Регионалния исторически музей – Сливен и Мелитополския държавен педагогически университет. По него вече се работи и доказателство за това са посещенията на Наталия Краско и Людмила Козар, които започнаха работа в екип от 2-ма представители на Българската академия на науките за съвместни етнографски изследвания в сливенски район”, подчерта заместник-председателят на новосформирания съвет Иван Иванов.

„Радвам се, че толкова бързо се разви комуникацията между побратимените градове и взехте решение да учредите този обществен съвет, който не е политически обвързан, а ще подпомага за доброто функциониране на взаимоотношенията с нашите общности в Молдова и Украйна”, каза кметът на Община Сливен инж. Кольо Милев. „Виждайки хората, които тепърва ще движат тези международни въпроси съм убеден, че ще се постигнат едни много добри и трайни бъдещи взаимоотношения с побратимените градове в Молдова и Украйна”, допълни кметът.

През седмицата инж. Милев получи от мелитополския си колега Сергей Валтер писмо, че Градският съвет в Мелитопол подготвя план за бъдещо провеждане на "Дни на Сливен в Мелитопол". По време на тези дни мелитополските жители ще получат интересна информация за града ни под формата на уроци в училищата, изложби на творби в Музея на местния фолклор, концерти и т.н.

Началото на взаимоотношенията на община Сливен с градовете в Молдова и Украйна беше положено през януари 2012 година. С решение на Общинския съвет- Сливен се сключиха договори за сътрудничество с Тараклия и Мелитопол. Последваха договори за сътрудничество между Регионалния исторически музей- Сливен, Техническия университет – Сливен с Мелитополския държавен педагогически университет, а на по-късен етап предстои подписване на договори между кметовете на селата Гавраилово - Ботиево, и Строгановка, Трапоклово - Гирсовка и Тополчане - Трояни.

Следващото заседание на новия обществения съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора и югоизточна България с център Сливен ще се проведе през месец септември.

Още снимки от новината

снимка 2
снимка 3

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев