Клуб на Бесарабските и Таврийските българи в Сливен /БТД/

Клуб БТБ
28.11.2012 / 22:33

Бесарабските и таврийските българи, живеещи в Сливенска област учредиха свой клуб. Най-много българи в Бесарабия и Таврия има от сливенска и ямболска област. Клубът в Сливен ще търси решения на проблемите на бесарабските и таврийските българи в региона, които основно са свързани с липсата на работа и постоянно жилище. Сливенският клуб е член на Съюза на Бесарабските и Таврийските българи, основан през 1918-та година в България

Във авторски филм за Болград през 2009-та година, чийто автор, оператор и монтажист е В. Цветанов, младеж от Болград заяви: „Моите корени най-вероятно са някъде от Сливен, област Сливен. Но за момента живея тук в Бесарабия, в град Болград. И мога да разкажа на всички мои другари за една много чудесна държава България"

Такова е настроението на българите в Болград към България. Много от тях искат да се върнат в прародината си. Някои са успели. Александър Вълков идва от Молдова през 2004-та година. Завършва "Право". Сега няма работа и постоянно жилище, но се гордее, че е в България. „Тук ми е прародината и се чувствам много по-добре, отколкото в Молдова. И усещам, че тук ми е родина. Затова по-добре е тук да остана", заяви пред БНТ Сашо.

Нина Маргарит също живее в Сливен и се определя като бесарабска българка. Тя е щастлива да бъде в България. „Аз се омъжих за българин. Имах този шанс и късмет, защото от малка съм мечтала да се върна в България", сподели Нина Маргарит

Десетки са семействата на бесарабски и таврийски българи в Сливен. Всички разказват, че се чувстват по-добре на българска земя, но отбелязват проблема с постоянното гражданство и липсата на работа.

Бесарабските и таврийските българи в Сливен желаят да се комбинира тяхната единност и борбеност с българската отвореност към света.

 

По материали на "Сливенски вести"

 
 

Copyright © 2008-2018 Регионално черноморско сътрудничество | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев